Co powinien jeść sportowiec?

W dzisiejszych czasach modny jest zdrowy styl życia, którego immanentną częścią jest sport. Dieta sportowca powinna być przede wszystkim dostosowana do jego płci, a także wieku czy konkretnej dyscypliny. Można jednak wskazać kilka istotnych składników, które każda osoba uprawiająca aktywność ruchową musi wprowadzić do swojego jadłospisu. Są to węglowodany, białko, witaminy i mikroelementy (w postaci suplementów diety) oraz zdrowe tłuszcze.

Węglowodany i białko to niezbędne minimum

Wymienione we wstępie elementy diety dostarczają organizmowi sportowca niezbędne składniki mineralne, co skutkuje przyrostem masy mięśniowej, przy jednoczesnym spadku tkanki tłuszczowej. Jeśli chodzi o węglowodany, to powinny one być źródłem aż 60% dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego dana osoba musi regularnie jeść takie produkty, jak: kasze (zwłaszcza gryczana i jęczmienna), brązowy ryż, makarony (najlepiej brązowe lub durum), chleb razowy, płatki owsiane, a także świeże owoce.

Spożywając wymienione wyroby w trakcie każdego posiłku (oczywiście wymiennie), organizm będzie miał wystarczający zapas energii potrzebnej podczas ćwiczeń. Dieta dla sportowca musi również być bogata w białko, które znajduje się m.in. w mięsie kurczaka, rybach morskich i słodkowodnych (makrela, śledź, jesiotr, tuńczyk, karp, okoń, szczupak itp.), serze wiejskim (chudym lub półtłustym), jajkach oraz mleku.

Z kolei doskonałym źródłem witamin i mikroelementów są warzywa i owoce, najlepiej surowe, ponieważ obróbka cieplna pozbawia je istotnych elementów odżywczych. Najważniejsza zasada głosi, że jadłospis dla sportowca powinien być pełen produktów nieprzetworzonych, ponieważ są one najzdrowsze. Dodatkowym składnikiem diety mogą być różnego rodzaju suplementy, które uzupełnią niedobór magnezu, protein czy potasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 8 =