Zdrowe i pełne witamin – najlepsze przetwory na zimę

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sezonowe owoce i warzywa są bardzo smaczne i zawierają w sobie dużo składników odżywczych i witamin. Można te ważne składniki zachować poprzez zrobienie przetworów, które będziemy używać w trakcie zimy. Dużą popularnością cieszą się właśnie przetwory z owoców i warzyw. Są one proste w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Często jemy je jako dodatki do obiadu lub jako sałatki. A co zrobić, gdy nie potrafimy przygotować tego typu pyszności? Przyjrzyjmy się najpopularniejszym przetworom, które uwielbiają Polacy i zarazem są dostępne w sklepach.

Ogórki po żydowsku

Naprawdę warto mieć je w swojej spiżarni. Łatwe i szybkie w przygotowaniu – zajmuje to około godziny. Mimo to naprawdę warto, bo smak jest wyjątkowy. Ogórki te są słodkie, a dokładnie winno-słodkie i mało kwaśne z marchewką. Charakteryzuje je delikatny smak. Tym różnią się od zwykłych, klasycznych ogórków konserwowych i są od nich o wiele lepsze, bo inne i urozmaicone.

Mus jabłkowy

Jest to wspaniały i zdrowy deser. Mus wychodzi aksamitny i kremowy. Warto go przyrządzić i nałożyć do słoików i schować na zimę, gdy nie mamy pod ręką  dobrych jabłek i tym samym nie możemy zrobić takiego pysznego musu w okresie zimowym. Jest on bez dodatku cukru i uniwersalny w użyciu. Możemy posmarować nim placki, naleśniki, nałożyć na chleb, kanapki, a także zjeść go samego.

Gruszki w occie

Przetwory z gruszkami są bardzo proste w wykonaniu. Kroimy je na połówki. Do wykonania możemy zmieszać ocet biały winny z czerwonym lub użyć tylko białego. Dajemy cukier. Szczyptę lub trochę więcej. Gruszki te są bez pasteryzacji, ze świetną słodko-octową zalewą. Dodajemy również goździki i cynamon, aby nasze dzieło było jeszcze lepsze w smaku i aromatyczne. Na pewno przyda nam się w zimie. Możemy jeść je na co dzień lub zostawić na specjalne okazje, na które świetne się nasze gruszki spiszą.

Tak jak wspominaliśmy we wstępie, wyżej wspomnianych warzyw i owoców nie trzeba przygotowywać samemu. Jeżeli nie lubimy tego robić, bądź nie mamy na to zbyt wiele czasu, to warto poszukać ich chociażby w Internecie. Na pewno znajdziemy tam kopalnie przetworów czy zdrowych soków i syropów szczelnie zamkniętych właśnie na sezon zimowy. Dzięki temu bez jakiegokolwiek nakładu sił możemy cieszyć się pysznym smakiem dodatków ze słoika.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie zasłony wybrać do swojego domu?
Jakie zasłony wybrać do swojego domu?
Dekoracja okien to bardzo indywidualna sprawa. Niektórzy wolą funkcjonalną przysłonę, inni wieszają dekoracyjne tkaniny jedynie w celu dopełnienia aranżacji wnętrza. […]
Jak uczyć się obcego słownictwa?
Jak uczyć się obcego słownictwa?
Nie jest sekretem, że kluczem do efektywnej komunikacji w obcym języku jest znajomość słownictwa. Możemy opanować gramatykę i być w […]
Na co powinieneś zwrócić uwagę przy wyborze serwisu rowerowego?
Na co powinieneś zwrócić uwagę przy wyborze serwisu rowerowego?
Faktem jest, że większość z nas nie ma czasu na zapewnienie swoim rowerom odpowiedniej konserwacji. Dlatego też warto rozważyć oddanie […]
Ostatnie wpisy
Polecamy