Zamrażarki i ich zastosowanie na rynku

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Zamrażarka to jedno z podstawowych urządzeń wykorzystywanych powszechnie w domach prywatnych, w restauracjach, sklepach wielkopowierzchniowych i innych lokalach gastronomicznych. Pełni niezwykle ważną funkcję, ponieważ służy do przechowywania, a nierzadko też eksponowania wszelkich produktów wymagających niskiej temperatury poniżej 0 stopni. Doskonałym przykładem są choćby mrożonki, słodkie desery, świeże mięso (drobiowe, wołowe, wieprzowe), ryby morskie i słodkowodne oraz dania gotowe. Na rynku znajdziemy kilka głównych rodzajów zamrażarek, o których więcej w dalszej części artykułu. 

Gwarancja długotrwałej świeżości

Najbardziej podstawowym typem zamrażarki jest model szufladowy o konstrukcji pionowej, spotykany najczęściej w domowych kuchniach. Z wyglądu bardzo przypomina zwykłą lodówkę, ale zapewnia znacznie niższą temperaturę – od -6 do -18 stopni Celsjusza. Sporym udogodnieniem jest tutaj kilka solidnych szuflad, które wyjątkowo ułatwiają segregowanie żywności. Na uwagę zasługują ponadto zamrażarki skrzyniowe, różniące się od poprzednich egzemplarzy zarówno większą przestrzenią załadunkową, jak i poziomym ustawieniem czy brakiem szuflad oraz przegródek. W swojej budowie posiadają przeszklone drzwiczki otwierane komfortowo z góry. Ze względu na specyficzne właściwości tego rodzaju urządzenia stosowane są przede wszystkim w szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Stosunkowo dużą popularnością cieszy się również schładzarko-zamrażarka szokowa ze stali nierdzewnej, pozwalająca na błyskawiczne obniżenie temperatury włożonych do środka produktów. Dzięki temu zahamowany zostaje rozwój szkodliwych bakterii, co przekłada się na pełne bezpieczeństwo spożycia i zachowanie pożądanego koloru, smaku czy zapachu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Niezbędne akcesoria do małego mieszkania
Niezbędne akcesoria do małego mieszkania
Każde mieszkanie trzeba odpowiednio urządzić. Niestety urządzenie małego mieszkania jest trudniejsze, niż dużej powierzchni. Mniej miejsca oznacza skoncentrowanie mebli i […]
Jak przygotować sypialnie dla chorego, który może tylko leżeć?
Jak przygotować sypialnie dla chorego, który może tylko leżeć?
Pokój dla osoby niepełnosprawnej, leżącej powinien być miejscem przytulnym, funkcjonalnym oraz zacisznym. Najważniejszym elementem wyposażenia jest wygodne i komfortowe łóżko. […]
W jakich przypadkach wykonuje się leczenie kanałowe zęba?
W jakich przypadkach wykonuje się leczenie kanałowe zęba?
Duże i skomplikowane ubytki mogą budzić obawę, czy uda się uratować zaatakowany próchnicą ząb. W sytuacji gdy długo nie jest […]
Ostatnie wpisy
Polecamy