Orientalne smaki w kuchni

Wiele osób spotkało się w swoim życiu z takimi potrawami, jak: sushi, sajgonki czy curry. Te najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej stanowią jednak mały wycinek bogactwa orientalnych smaków. Składają się na niego kuchnie pochodzące z Japonii, Chin oraz Wietnamu. Orientalna kuchnia jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. W jaki sposób przemycić namiastkę orientu do swojej kuchni?

Odpowiednie składniki

Podstawą każdego azjatyckiego posiłku są warzywa. Do przygotowania potraw używa się zarówno tych świeżych, jak i przygotowanych na parze czy w woku. Ten sposób obróbki sprawia, że zachowują one większość swoich cennych wartości odżywczych. W orientalnych potrawach bardzo często wykorzystuje się soję, która często zastępuje mięso. Drugim istotnym składnikiem jest ryż, którego charakteryzuje się tym, że jest zdrowy, odżywczy i lekkostrawny. Dodatkowo można go przygotować na wiele sposobów i często stanowi samodzielne danie.

Istotne są przyprawy

Kuchnia orientalna nie zyskałaby zapewne swojej światowej sławy, gdyby nie przyprawy. Oprócz niepodważalnych walorów smakowych, mają one również korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do najpopularniejszych przypraw możemy zaliczyć m.in.: imbir, curry, kardamon, kolendrę, chili czy wasabi. Chcąc przygotować danie pochodzące z tamtejszych rejonów, trzeba więc zadbać o stosowne składniki. Z pomocą może przyjść tutaj hurtownia orientalna i azjatycka, która w swoim asortymencie ma wszystko to, czego potrzeba do stworzenia niepowtarzalnych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 8 =