Kolagen – kiedy warto go stosować?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kolagen to jedno z najważniejszych białek występujących w organizmie człowieka. Jest ono obecne w skórze, ścięgnach, stawach, kościach, a nawet w rogówce oka. Odpowiada za utrzymanie jędrności ciała, elastyczności tkanek, czy szybkie gojenie ran. Poprawia również wchłanianie minerałów przez organizm. Niestety z wiekiem produkcja tego białka ulega zmniejszeniu. Pojawiają się pierwsze zmarszczki na twarzy, a stawy i kości zaczynają boleć. Spadek ilości kolagenu pojawia się również u osób aktywnych fizycznie lub żyjących w ciągłym stresie. Z tego powodu białko warto dostarczać wraz z dietą.

Jakie są skutki przyjmowania kolagenu?

Po 25. roku życiu produkcja kolagenu spada. Wówczas mogą pojawiać się negatywne skutki niedoboru tego białka. Przy wystąpieniu któregokolwiek z nich, warto zacząć suplementację. Idealnie się do tego sprawdzi produkt dostępny na https://primabiotic.pl/product/primabiotic-collagen/. Przyjmowanie kolagenu jest bezpieczne dla zdrowia i zazwyczaj nie przynosi negatywnych skutków ubocznych. Na pierwsze efekty suplementacji trzeba jednak poczekać około 30 dni. Po tym czasie można zaobserwować pozytywne zmiany w wyglądzie skóry, włosów i paznokci. Poprawie ulega również zdrowie kości i stawów. Osoby narażone na niedobory kolagenu powinny jak najszybciej wprowadzić to białko do swojej diety.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie kosmetyki stosować do stylizacji paznokci?
Jakie kosmetyki stosować do stylizacji paznokci?
Większość kobiet marzy o pięknych, mocnych i zadbanych paznokciach. Nie każda z pań jednak może się takimi pochwalić. Na szczęście […]
Rodzaje folii antywłamaniowych – którą z nich wybrać?
Rodzaje folii antywłamaniowych – którą z nich wybrać?
Obecnie dużą popularnością cieszą się folie antywłamaniowe naklejane na okna w celu ochrony mienia przed kradzieżą. Doskonale sprawdzają się zarówno […]
Jak dbać o czystość w piekarni?
Jak dbać o czystość w piekarni?
Prowadzenie działalności gospodarczej, która wiąże się z produkcją żywności wymaga spełnienia konkretnych norm. To w zupełności naturalne, bowiem to w […]
Ostatnie wpisy
Polecamy