Zdrowe i pełne witamin – najlepsze przetwory na zimę

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sezonowe owoce i warzywa są bardzo smaczne i zawierają w sobie dużo składników odżywczych i witamin. Można te ważne składniki zachować poprzez zrobienie przetworów, które będziemy używać w trakcie zimy. Dużą popularnością cieszą się właśnie przetwory z owoców i warzyw. Są one proste w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Często jemy je jako dodatki do obiadu lub jako sałatki. A co zrobić, gdy nie potrafimy przygotować tego typu pyszności? Przyjrzyjmy się najpopularniejszym przetworom, które uwielbiają Polacy i zarazem są dostępne w sklepach.

Ogórki po żydowsku

Naprawdę warto mieć je w swojej spiżarni. Łatwe i szybkie w przygotowaniu – zajmuje to około godziny. Mimo to naprawdę warto, bo smak jest wyjątkowy. Ogórki te są słodkie, a dokładnie winno-słodkie i mało kwaśne z marchewką. Charakteryzuje je delikatny smak. Tym różnią się od zwykłych, klasycznych ogórków konserwowych i są od nich o wiele lepsze, bo inne i urozmaicone.

Mus jabłkowy

Jest to wspaniały i zdrowy deser. Mus wychodzi aksamitny i kremowy. Warto go przyrządzić i nałożyć do słoików i schować na zimę, gdy nie mamy pod ręką  dobrych jabłek i tym samym nie możemy zrobić takiego pysznego musu w okresie zimowym. Jest on bez dodatku cukru i uniwersalny w użyciu. Możemy posmarować nim placki, naleśniki, nałożyć na chleb, kanapki, a także zjeść go samego.

Gruszki w occie

Przetwory z gruszkami są bardzo proste w wykonaniu. Kroimy je na połówki. Do wykonania możemy zmieszać ocet biały winny z czerwonym lub użyć tylko białego. Dajemy cukier. Szczyptę lub trochę więcej. Gruszki te są bez pasteryzacji, ze świetną słodko-octową zalewą. Dodajemy również goździki i cynamon, aby nasze dzieło było jeszcze lepsze w smaku i aromatyczne. Na pewno przyda nam się w zimie. Możemy jeść je na co dzień lub zostawić na specjalne okazje, na które świetne się nasze gruszki spiszą.

Tak jak wspominaliśmy we wstępie, wyżej wspomnianych warzyw i owoców nie trzeba przygotowywać samemu. Jeżeli nie lubimy tego robić, bądź nie mamy na to zbyt wiele czasu, to warto poszukać ich chociażby w Internecie. Na pewno znajdziemy tam kopalnie przetworów czy zdrowych soków i syropów szczelnie zamkniętych właśnie na sezon zimowy. Dzięki temu bez jakiegokolwiek nakładu sił możemy cieszyć się pysznym smakiem dodatków ze słoika.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Biżuteria – jaką warto nosić?
Biżuteria – jaką warto nosić?
Biżuteria to doskonałe uzupełnienie dosłownie każdej stylizacji. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sukienki wieczorowej i biznesowej, podkreśla także styl […]
Muszka czy krawat? Co wybrać?
Muszka czy krawat? Co wybrać?
Gdy mężczyzna zdecyduje się w końcu na garnitur oraz koszulę, nadchodzi zawsze czas na dodatki. Ich właściwy dobór może jednak […]
Jak we własnym ogrodzie stworzyć komfortową przestrzeń dla dzieci?
Jak we własnym ogrodzie stworzyć komfortową przestrzeń dla dzieci?
Ogród to nie tylko miejsce wypoczynku dla dorosłych ale często teren, na którym wspaniale spędzają czas dzieci. Aby dobrze urządzić […]
Ostatnie wpisy
Polecamy