Jak działają pakowaczki próżniowe – gdzie są stosowane na co dzień?

Pakowaczki próżniowe to nowoczesne urządzenia wykorzystywane powszechnie zwłaszcza w branży gastronomicznej oraz garmażeryjnej. Służą do bardzo szczelnego zabezpieczania produktów w folię. Skutkuje to przede wszystkim znacznym przedłużeniem okresu przydatności do spożycia. Wyjątkowo funkcjonalne modele znajdziemy w ofercie firmy, dostępnej pod adresem https://www.techno.com.pl/maszyny/.

Proces zajmuje dosłownie kilka sekund

Zasada działania standardowej pakowaczki próżniowej nie jest nadmiernie skomplikowana. Otóż najpierw odsysa ona powietrze z wnętrza foliowego opakowania, a później precyzyjnie zamyka całość szczelnym zgrzewem. Efektem jest zachowanie przez długi czas estetycznego wyglądu, walorów smakowych i wartości odżywczych danego produktu (np. mięsa, sera). Nie ma tutaj możliwość jego zepsucia się, gdyż zahamowany zostaje rozwój bakterii. Największą popularnością cieszę się obecnie wolnostojące pakowaczki komorowe, które funkcjonują niemal w pełni automatycznie. Znajdują one szerokie zastosowanie w sklepach wielkopowierzchniowych, restauracjach, barach oferujących dania na wynos, zakładach produkujących żywność na masową skalę, firmach cateringowych czy halach rzeźniczo-masarskich. Sprawdzają się też świetnie przy pakowaniu biżuterii i delikatnych komponentów elektronicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × jeden =