Restauracje to lokale, które nie mogą istnieć i dobrze funkcjonować bez odpowiedniego wyposażenia. Jak wiadomo każda restauracja jest inna, a bar to często zupełnie bajka. Istnieją jednak elementy i akcesoria wyposażenia, bez których żadne takie miejsce nie może się obejść. Takie rzeczy wpływają na funkcjonalność, jak i poziom restauracji i baru, gdzie świadczone są w końcu usługi dla dużych grup klientów. Bardzo ważne jest zatem to, w co wyposażyć restauracyjną kuchnię i profesjonalny bar.
Podstawą wyposażenia kuchni w restauracji są oczywiście różnego rodzaju sprzęty, dzięki którym możliwe będzie przygotowywanie dań i posiłków. Należą do nich chociażby piec konwekcyjno-parowy, kocioł do warzenia, piekarniki, kuchenki, płyta grillowa, a także okapy wentylacyjne, odprowadzające gromadzącą się parę. Ważne są również odpowiednie meble, wykonane najlepiej z nierdzewnej stali. Część z nich powinna posiadać wydzielone stanowiska z blatami roboczymi. Niezastąpiona może okazać się pojemna zmywarka. Wyposażenie barów musi posiadać duże ilości naczyń i szkła w postaci kieliszków, szklanek i kuflów. Przydatna jest tu również pojemna kuweta do lodu. Oprócz tego w barze powinny się znajdować różnego typu schładzacze i pojemniki termoizolacyjne, pozwalające np. utrzymywać właściwą temperaturę trunków. Dodatkowo na wyposażeniu mogą się znajdować pojemniki na alkohol w butelkach, czy też akcesoria ułatwiające i przyśpieszające tworzenie drinków i naturalnych soków, w postaci specjalnych wyciskarek do owoców.