Są takie dni, gdy nie ma czasu na gotowanie obiadu, a lodówka świeci pustkami. Warto wtedy mieć pod ręką kilka łatwych przepisów na zdrowe potrawy, których przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. W tej roli znakomicie sprawdzi się makaron, ryż lub kasza (bulgur, gryczana, jęczmienna), które świetnie smakują z różnymi sosami. Dobrym pomysłem na obiad są także różnego rodzaju placki, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Sprawdźmy, co warto przygotować na szybkie i zarazem pyszne obiady.
To klasyczny sos z mielonym mięsem, który idealnie pasuje zarówno do makaronu, jak i do ryżu. Nie trzeba obierać i kroić pomidorów – można wykorzystać gotowe puree pomidorowe, co znacznie ułatwi pracę. Najlepiej wybrać puree bez dodatku cukru i wzmacniaczy smaku, które zawiera tylko pomidory pochodzące z upraw ekologicznych. By przygotować pyszny sos, wystarczy zeszklić na patelni pokrojoną cebulkę, ząbek czosnku i pół czerwonej papryki, następnie dodać opakowanie mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć przez pięć minut, często mieszając, na koniec wlać pomidory, poddusić jeszcze kilka minut i polać sosem ugotowany makaron lub ryż.
W kryzysowych sytuacjach z pomocą przyjdą mrożonki, dostępne w każdym sklepie. W tym przepisie trzeba tylko wrzucić na patelnię opakowanie mrożonego szpinaku, dodać trochę oleju oraz rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Po pięciu minutach dołożyć ser pleśniowy pokrojony w kostkę oraz suszone pomidory ze słoiczka. Podgrzewać aż ser się rozpuści. Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem lub kaszą.
Zdrowa i sycąca potrawa, odpowiednia dla wegetarian. W sezonie letnim cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać także startą cebulę, jajko, sól, pieprz i pół szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Gdy cukinia puści sok i ciasto zrobi się wodniste, można dosypać więcej mąki. Smażyć na małej ilości oleju, na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym lub kremowym serkiem.