Niewiele osób wie jak rozpoznać prawdziwe kakao w proszku. Nie jest tak łatwo odróżnić prawdziwe kakao od fałszywego, ale są pewne rzeczy, na które możesz zwrócić uwagę.
Kakao jest wytwarzane z ziaren lub nasion kakaowca, które rosną na drzewie. Ziarna są fermentowane i suszone, a następnie prażone i mielone na drobny proszek – to jest właśnie kakao w proszku, które wszyscy znamy i kochamy. Jeśli zamierzasz zapłacić najwyższą cenę za tabliczkę czekolady, najlepiej upewnij się, że kakao w proszku użyte do jej produkcji również jest najwyższej jakości.
Oto kilka wskazówek, jak rozpoznać prawdziwe kakao:
Proszku i nibs czyli zmiażdżonych ziaren. Największa różnica między tymi dwoma formami polega na tym, że stalówki są dłużej palone niż proszek, co pozwala uzyskać bardziej intensywne nuty smakowe, takie jak kawa czy likier czekoladowy.
Prawdziwi producenci czekolady bardzo dbają o swoje składniki, więc jeśli zamierzają zawracać sobie głowę wydawaniem pieniędzy na organiczne składniki, oznacza to, że robią coś dobrze. Prawdziwe kakao jest również bardziej gęste i mniej słodkie niż to sztuczne, więc nie jest tak łatwe w obróbce.
Prawdziwe kakao ma ostry zapach, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Jeśli pachnie jak coś sztucznego, to prawdopodobnie nie jest prawdziwym kakao.
Jeżeli chcesz mieć pewność i spróbować prawdziwego kakao wtedy najlepiej odwiedzić stronę https://pluskakao.pl/, która oferuje kakao w czystej postaci.