Kotłownia to specjalne pomieszczenie, w którym znajduje się serce instalacji grzewczej domu jednorodzinnego bądź obiektu przemysłowego. Od jej prawidłowego wyposażenia zależy w ogromnej mierze wydajność całego systemu, a co za tym idzie komfort jego obsługi. Najlepszym rozwiązaniem jest urządzenie tego wnętrza na ostatnim etapie wznoszenia danego budynku, ponieważ daje to możliwość dokonania różnych niezbędnych modyfikacji. Z niniejszego artykułu dowiemy się, jakie elementy należy koniecznie umieścić w każdej kotłowni.
Kluczowym urządzeniem wymaganym w standardowej kotłowni jest oczywiście kocioł lub piec na wybrane paliwo stałe (np. węgiel, ekogroszek, drewno, pellet drzewny, biomasę), ewentualnie kocioł na olej opałowy bądź gaz. Odpowiada on bowiem za wytwarzanie ciepła służącego do ogrzewania całego obiektu. Ważne, aby była to konstrukcja wykonana z wytrzymałego materiału, stosunkowo prosta w obsłudze i spełniająca wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Musi być przystosowana do pracy w układzie zamkniętym, dlatego przydadzą się dodatkowo liczne drobne akcesoria do kotłowni. Mowa tutaj przede wszystkim o czujniku temperatury wody (połączonym z profesjonalnym termometrem), filtrze wodociągowym (lub gazowym), jednym albo kilku zaworach odcinających, zaworze bezpieczeństwa c.w.u., reduktorze ciśnienia, manometrze oraz odpowietrznikach. Oto pozostałe istotne elementy wyposażenia:
– rury – zaizolowane pianką polietylenową o dużym współczynniku dyfuzji pary wodnej (otulina grubości do 30 mm),
– rozdzielacze do grzejników – montuje się je zazwyczaj w szafce podtynkowej,
– kratki wentylacyjne – zapewniają nawiew.