Dieta bezglutenowa stała się ostatnio szczególnie popularna. Warto z tego powodu wiedzieć kto powinien ją stosować na co dzień, a kto może jej użyć na przykład w celu schudnięcia. Przede wszystkim ten typ diety jest konieczny w leczeniu celiakii, czyli nadwrażliwości lub alergii na gluten. Także osoby, które borykają się np. z zespołem jelita drażliwego lub muszą stosować zasady diety Low FODMAP, muszą odmawiać sobie posiłków z glutenem. Dieta tego rodzaju polecana jest również przy schorzeniach tarczycy, zwłaszcza przy chorobie autoimmunologicznej Hashimoto. Są też osoby, które dobrowolnie rezygnują z jedzenia glutenu, ponieważ eliminacja tego składnika z jadłospisu może przynosić inne, subiektywnie odczuwane korzyści.
Wielu osobom jest naprawdę ciężko zastąpić zwykłe pieczywo, makarony czy gotowe przysmaki, które w swoich składach na ogół zawierają gluten. Najlepszym wyborem w takim przypadku jest dobrze zbilansowana dieta stworzona przez specjalistę. W ofercie wielu cateringów dietetycznych można znaleźć dietę bez tego problematycznego składnika. Taki catering zamówimy chociażby na stronie https://www.kapitan-cook.pl. Korzystając z usług profesjonalisty możemy mieć pewność, że gotowe posiłki będą smaczne i zdrowe.