Czekolada niejedno ma imię – o formie, wyrobach i typach tego przysmaku

Słodycze, choć w nadmiarze niezdrowe, są obecne w diecie niemal każdej osoby. Szczególnie popularna jest czekolada, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chociaż czekolada to jedno słowo, tak naprawdę można ją utożsamiać z wieloma produktami. Wszystko dlatego, że występuje ona w co najmniej kilku rodzajach, a poza tym powstają z niej rozmaite wyroby, odmienne pod względem formy i smaku. Różnorodność czekolady sprawia, że każdy jest w stanie znaleźć taką, która trafi w jego indywidualne gusta. Obecnie wyboru można dokonać w wielu sklepach ze słodyczami i czekoladą funkcjonującymi nie tylko stacjonarnie, ale również w Internecie. Jaką czekoladę i przysmaki można obecnie spotkać na rynku w takich sklepach?

Jakie odmiany czekolady i wyroby czekoladowe są powszechne na rynku?

Pierwszym i najważniejszym rodzaje czekolady jest czekolada gorzka, inaczej zwana deserową. Ma ona zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych, a to dlatego, że zwykle znajduje się w niej nawet do 70% naturalnego kakao. Co ważne, posiada w sobie dużą ilość składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na organizm, oczywiście przyjmowane z umiarem. Oprócz niej na rynku występuje czekolada mleczna przygotowywana z dodatkiem mleka lub produktów mlecznych, a także biała czekolada tworzona z kakao, mleka oraz cukru. Ta ostatnia ma w sobie znaczne porcje cukru, co wpływa na jej wyjątkowy smak, ale jednocześnie sprawia, że spożywana regularnie ma negatywny wpływ na zdrowie. W sklepach bez problemu można też nabyć czekoladę z różnymi dodatkami, w tym z owocami czy różnego rodzaju masami, na przykład toffi. Z wszystkich wymienionych czekolad powstają rozmaite wyroby, takie jak chociażby czekoladowe auto, piłka, a nawet telefon. Takie produkty nie dość, że znakomicie smakują, to w dodatku świetnie wyglądają i są ciekawym prezentem na niektóre okazje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 + osiemnaście =