Zamrażarka to jedno z podstawowych urządzeń wykorzystywanych powszechnie w domach prywatnych, w restauracjach, sklepach wielkopowierzchniowych i innych lokalach gastronomicznych. Pełni niezwykle ważną funkcję, ponieważ służy do przechowywania, a nierzadko też eksponowania wszelkich produktów wymagających niskiej temperatury poniżej 0 stopni. Doskonałym przykładem są choćby mrożonki, słodkie desery, świeże mięso (drobiowe, wołowe, wieprzowe), ryby morskie i słodkowodne oraz dania gotowe. Na rynku znajdziemy kilka głównych rodzajów zamrażarek, o których więcej w dalszej części artykułu.
Najbardziej podstawowym typem zamrażarki jest model szufladowy o konstrukcji pionowej, spotykany najczęściej w domowych kuchniach. Z wyglądu bardzo przypomina zwykłą lodówkę, ale zapewnia znacznie niższą temperaturę – od -6 do -18 stopni Celsjusza. Sporym udogodnieniem jest tutaj kilka solidnych szuflad, które wyjątkowo ułatwiają segregowanie żywności. Na uwagę zasługują ponadto zamrażarki skrzyniowe, różniące się od poprzednich egzemplarzy zarówno większą przestrzenią załadunkową, jak i poziomym ustawieniem czy brakiem szuflad oraz przegródek. W swojej budowie posiadają przeszklone drzwiczki otwierane komfortowo z góry. Ze względu na specyficzne właściwości tego rodzaju urządzenia stosowane są przede wszystkim w szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Stosunkowo dużą popularnością cieszy się również schładzarko-zamrażarka szokowa ze stali nierdzewnej, pozwalająca na błyskawiczne obniżenie temperatury włożonych do środka produktów. Dzięki temu zahamowany zostaje rozwój szkodliwych bakterii, co przekłada się na pełne bezpieczeństwo spożycia i zachowanie pożądanego koloru, smaku czy zapachu.