Prowadzenie sklepu opiera się na oferowaniu określonych towarów klientom. To oczywiste, dlatego każdy, kto prowadzi taką działalność, musi dbać o regularne uzupełnianie posiadanego asortymentu. Równie istotne jest właściwe przechowywanie produktów. Ma to fundamentalne znaczenie, zwłaszcza w przypadku właścicieli sklepów spożywczych. Nieodpowiednie przechowywanie artykułów może mieć bowiem fatalne skutki i zagrozić nam na wiele różnych sposobów.
Takie produkty jak nabiał, mrożonki, świeże desery oraz mięso muszą być właściwie przechowywane zanim sprzedamy je klientom. Konieczna jest stosowna temperatura, która uniemożliwi im rozmrożenie się. Zapewnią ją nam wysokiej klasy lady chłodnicze. Nieodpowiednio przechowywana żywność tego rodzaju szybko straci swoje walory smakowe. Co więcej, zacznie się psuć, a w efekcie stanie się niebezpieczna dla zdrowia i życia klientów. Sprzedanie takiego pożywienia może sprowadzić na właściciela sklepu dotkliwe kary oraz przyczynić się do pogorszenia wizerunku placówki. To z kolei przełoży się na brak zaufania klientów i mniejsze zyski. Jeśli podczas kontroli sanepidowskiej przedstawiciele tej instytucji wykryją nieprawidłowości w przechowywaniu towaru, właściciel sklepu musi się także liczyć z tym, że zostanie nałożona na niego grzywna. Ponadto, nieodpowiednio przechowywane produkty mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, a nawet przyczynić się do zalęgnięcia się w obiekcie robactwa, którego pozbycie się stanowi ogromne wyzwanie i spory wydatek.