Kofeina – właściwości, działanie, źródła

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy czy herbaty i traktuje ją jako codzienny rytuał. Czym jest kofeina i jak działa na organizm?

Właściwości kofeiny

Kofeina jest substancją chemiczną należącą do organicznych związków chemicznych z grupy alkaloidów. Jest to metyloksantyna nie tylko występująca naturalnie w roślinnych surowcach, lecz także wytwarzana na drodze syntezy. Trudno rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się gorzkim smakiem. Substancja ta zmniejsza uczucie zmęczenia i senności dzięki działaniu pobudzającym na ośrodkowy układ nerwowy. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii i powoduje poprawę koncentracji. Spożywane produkty z kofeiną wpływają także na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz przyspieszenie tętna, a także na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego. Nadmierne spożycie kofeiny może doprowadzić do problemów z zasypianiem, zbytniego pobudzenia i nerwowości, a także uczucia kołatania serca.

Źródła kofeiny

Kofeina występuje m.in. w ziarnach kawy, liściach herbaty, nasionach kakaowca i guarany, orzeszkach koli oraz w liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate). Jej zawartość w poszczególnych naparach może być zmienna i zależy od sposobu przyrządzania i czasu parzenia. Kawa rozpuszczalna zawiera jej mniej niż np. parzona w ekspresie ciśnieniowym. W przypadku herbaty zawartość kofeiny zależy od jej rodzaju. Największą ilość zawierają herbaty mocniej fermentowane – co oznacza, że więcej kofeiny ma herbata czarna niż zielona czy biała.

Ciekawą alternatywą dla kawy czy herbaty jest Mio Mio Mate. Jest to orzeźwiający i ekologiczny napój gazowany o różnych smakach – tj. klasycznym, lapacho i trawy cytrynowej, imbiru czy coli. Zawiera on kofeinę naturalnego pochodzenia, pozyskiwaną z ekstraktu z liści yerba mate. Napoje zawierające kofeinę są powszechnie znane. Umiarkowane ich spożywanie ma korzystny wpływ m.in. na funkcje poznawcze – tj. czas reakcji czy skupienie oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera, udaru czy demencji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaką czapkę najlepiej kupić dziecku na zimę?
Jaką czapkę najlepiej kupić dziecku na zimę?
Dobra czapka zimowa jest niezbędnym elementem zimowej garderoby dziecka. Odpowiednia czapka może chronić głowę dziecka przed zimnem i zapewnić mu […]
Jak spędzić udany czas na łonie natury?
Jak spędzić udany czas na łonie natury?
Codzienny zgiełk i brak możliwości wypoczywania na łonie natury sprawia, że coraz więcej osób korzysta z możliwości wynajęcia domku letniskowego […]
Jak powinien być ubrany kelner w restauracji?
Jak powinien być ubrany kelner w restauracji?
Kelnerzy są wizytówką miejsca, w którym pracują. To oni kontaktują się z gośćmi i sprzedają oferowane w menu potrawy i […]
Ostatnie wpisy
Polecamy