Decydując się na prowadzenia lokalu gastronomicznego, trzeba dokładnie przemyśleć i zaplanować sprzęty, które się w nim znajdą. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ restauracje różnią się oferowanymi w karcie daniami. Jedna serwuje dania kuchni włoskiej, inna wegańskie i raw, a jeszcze inna typowo polskie. Jakie sprzęty powinny znaleźć się w knajpce?
Z jednej strony będą bardzo intensywnie używane, więc ich wysoka jakość będzie gwarancją, że posłużą na długi czas. Z drugiej strony muszą dać się łatwo czyścić. Z tego też względu najlepiej zdecydować się na te wykonane ze stali nierdzewnej. Planując ilość i rozmieszczenie szafek, trzeba pamiętać o miejscu na przechowywanie naczyń i sztućców, zarówno tych czystych, jak i zużytych.
Produkty spożywcze przed przyrządzeniem muszą znajdować się w chłodniach. Sam proces przygotowywania posiłków uzależniony jest od typu dań. Na pewno w kuchnie nie może zabraknąć palników gazowych, piekarnika, opiekaczy, a nawet cyrkulatorów do gotowania sous vide. W zależności od potrzeb można także pokusić się o sprzęty do szybkiego chłodzenia.
Urządzeniem, które sprawdzi się w każdym lokalu, jest także pakowarka próżniowa gastronomiczna. Dania zapakowane w ten sposób świeżo po przygotowaniu, można przechowywać dłużej. Nie tracą smaku, zapachu, ani wartości odżywczych. Dzięki temu jedzenie nie będzie się marnowało, a knajpka może w ten sposób sporo zaoszczędzić. Warto także zastanowić się nad drobnym sprzętem typu blender, mikser, czy szatkownica, które usprawnią pracę kucharzy i skrócą proces szykowania półproduktów.