Na kondycję koni i ich prawidłowy rozwój decydujący wpływ na właściwe żywienie. Podstawą są oczywiście odpowiednio zbilansowane pasze. Zarówno ilość, jak i rodzaj (skład) takiego pokarmu musi być dostosowany do wielkości konkretnego zwierzęcia, jego ogólnego stanu fizjologicznego, a także wykonywanej na co dzień pracy. Główna zasada głosi, że koń powinien jeść często i o stałych godzinach, ale za to niewielkie porcje. Takie wymagania są bowiem uwarunkowane budową jego układu pokarmowego.
Do żywienia koni należy wykorzystywać przede wszystkim naturalne pasze objętościowe, które są łatwo dostępne zwłaszcza wiosną i latem. Mowa tutaj o zielonce pastwiskowej, sianie z tzw. wsiewką z roślin motylkowatych ,słomie owsianej oraz jęczmiennej, a także roślinach okopowych w postaci buraków czy marchwi. Na https://www.zywieniekoni.pl/ można zamówić specjalne pasze dla koni np. biorących udział w zawodach. Od czasu do czasu warto też podawać zwierzęciu jabłka, a nawet banany. Drugim rodzajem wartościowego pożywienia dla koni są pasze treściwe, wśród których zdecydowany prym wiedzie owies. Jest on stosowany powszechnie i może być z powodzeniem podawany w większych ilościach. Najlepsze właściwości odżywcze posiada owies w formie gniecionej i całej, bo jest stosunkowo łatwy w przeżuwaniu.
W przypadku ogierów oraz koni wychudzonych wskazana jest natomiast śruta kukurydziana i jęczmień, a koni zimnokrwistych – żyto. Przeważnie unika się pszenicy, gdyż zawiera ona dużo glutenu, który ma tendencję do zatykania przewodu pokarmowego. Inne pożądane składniki diety dla konia to: lekkostrawne otręby pszenne z dodatkiem oleju lnianego, śruta sojowa i słonecznikowa, siemię lniane i nasiona roślin strączkowatych (ale w niewielkiej ilości), czy też wysłodki buraczane, o których zaletach można przeczytać na https://www.zywieniekoni.pl/wyslodki-buraczane/. Oprócz tego konieczne jest zapewnienie zwierzęciu stałego dostępu do wody.