Polskie standardy wody w kranie umożliwiają jej bezpieczne picie. Jednak stan rur w wielu blokach a zwłaszcza z kamienicach, potrafi negatywnie wpływać na walory smakowe oraz kolor kranówki. Nie trzeba jednak skazywać się na korzystanie z wody butelkowanej, można użyć odpowiednich filtrów co jest opcją znacznie tańszą i bardziej ekologiczną.
Nawet po przegotowaniu, zanieczyszczona woda nadal nie smakuje odpowiednio. Przygotowana na niej kawa czy herbata, ma metaliczno-słodkawy posmak, a ugotowana zupa zostawia dziwne uczucie osadu na języku. Aby oczyścić jednorazowa większą ilość wody, najwygodniejszy jest dzbanek filtrujący. Od góry zalewamy go kranówką i czekamy kilka chwil, by zapełniła się dolna komora. Dzbanek sam poinformuje nas, że trzeba zacząć używać nowego filtra. A proces wymiany jest szybki, łatwy i intuicyjny. Urządzenie nie generuje żadnego hałasu, nie wymaga dodatkowego źródła zasilania. Po oczyszczeniu, woda jest nie tylko smaczna, ale również pozbawiona kamienia, dzięki czemu lepiej nawadnia.
Jeżeli często przebywamy poza domem, a chcemy mieć cały czas dostęp do smacznej i czystej wody, powinniśmy się zaopatrzyć w butelkę z filtrem. Umożliwia ona szybkie i bezinwazyjne oczyszczanie wody. Działa bardzo wydajnie, jednocześnie nie zajmuje więcej miejsca niż standardowa butelka. Dostępne są w różnych rozmiar i kolorach. Znaleźć można takie, które np. są dostosowane do rowerowego koszyka na bidon, czy plecaka do biegania.