Chłodnictwo przemysłowe to proces usuwania ciepła z przestrzeni. Osiąga się to poprzez zastosowanie czynnika chłodniczego będącego płynem pośrednim, który może być łatwo sprężany lub rozprężany i charakteryzuje go duży opór dla przepływu ciepła. Ciepło nie może przez niego przejść bez zmiany ciśnienia. Odbywa się to w celu zachowania żywności, leków i innych produktów w środowisku o kontrolowanej temperaturze.
Główne rodzaje chłodnictwa przemysłowego możesz znaleźć na stronie: https://clima-line.pl/oferta/chlodnictwo-przemyslowe/, są to:
Wykorzystują one czynnik chłodniczy do chłodzenia wody w obiekcie, która jest następnie pompowana w całym systemie rurociągów budynku.
Wykorzystują one energię elektryczną do zasilania wentylatorów, które ciągną powietrze nad wężownicą chłodzącą, która została wypełniona zimną wodą lub płynem chłodniczym. Powstały kondensat jest zbierany w misce spustowej, dzięki czemu może być ponownie wprowadzony do systemu.
Są one podobne do agregatów chłodniczych chłodzonych powietrzem, ale jako medium chłodzące wykorzystują wodę zamiast powietrza. Dzięki temu są bardziej energooszczędne niż urządzenia chłodzone powietrzem, ponieważ nie wymagają zewnętrznego wentylatora lub sprężarki do wytworzenia efektu chłodzenia; po prostu polegają na naturalnych prądach konwekcyjnych w swoich systemach rurowych.