Sushi to japońska potrawa, która składa się z gotowanego ryżu z dodatkiem octu ryżowego oraz rozmaitych dodatków. Te ostatnie występują najczęściej w surowej postaci i są nimi owoce morza, kawałki ryb, wodorosty nori, warzywa i wiele innych. Ten japoński przysmak zjednał sobie wielu fanów na całym świecie, a restauracje go serwujące powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Sushi można przygotować również samodzielnie w zaciszu własnego domu i w tym artykule podpowiemy, jak się do tego zabrać.
Aby móc samodzielnie wykonać sushi trzeba zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Te podstawowe to ryż, np. taki jak: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/ryz-do-sushi-oishii-1kg/ oraz wodorosty nori. Pozostałe dodatki najlepiej dobrać wedle własnych upodobań. Tak jak wspomnieliśmy na początku, dobrym rozwiązaniem okażą się owoce morza, ryby, warzywa, a nawet i owoce. Warto zadbać również o odpowiednie akcesoria, które znacznie ułatwią przygotowywanie sushi. To, co niewątpliwie się przyda, to mata bambusowa do rolowania, ostry nóż oraz pałeczki.
W pierwszej kolejności należy ugotować ryż do sushi zgodnie z zaleceniami producenta. Kolejno przygotować dodatki, którymi będziemy chcieli napełniać rolki. Następnie, warto ułożyć na bambusowej macie folię spożywczą, a na niej wodorosty nori. Te ostatnie w 2/3 wykładamy ryżem i układamy na nich ulubione składniki. Następnie zwijamy w ciasny rulon, kroimy na średniej grubości plastry i gotowe.