Zdrowe i pełne witamin – najlepsze przetwory na zimę

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sezonowe owoce i warzywa są bardzo smaczne i zawierają w sobie dużo składników odżywczych i witamin. Można te ważne składniki zachować poprzez zrobienie przetworów, które będziemy używać w trakcie zimy. Dużą popularnością cieszą się właśnie przetwory z owoców i warzyw. Są one proste w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Często jemy je jako dodatki do obiadu lub jako sałatki. A co zrobić, gdy nie potrafimy przygotować tego typu pyszności? Przyjrzyjmy się najpopularniejszym przetworom, które uwielbiają Polacy i zarazem są dostępne w sklepach.

Ogórki po żydowsku

Naprawdę warto mieć je w swojej spiżarni. Łatwe i szybkie w przygotowaniu – zajmuje to około godziny. Mimo to naprawdę warto, bo smak jest wyjątkowy. Ogórki te są słodkie, a dokładnie winno-słodkie i mało kwaśne z marchewką. Charakteryzuje je delikatny smak. Tym różnią się od zwykłych, klasycznych ogórków konserwowych i są od nich o wiele lepsze, bo inne i urozmaicone.

Mus jabłkowy

Jest to wspaniały i zdrowy deser. Mus wychodzi aksamitny i kremowy. Warto go przyrządzić i nałożyć do słoików i schować na zimę, gdy nie mamy pod ręką  dobrych jabłek i tym samym nie możemy zrobić takiego pysznego musu w okresie zimowym. Jest on bez dodatku cukru i uniwersalny w użyciu. Możemy posmarować nim placki, naleśniki, nałożyć na chleb, kanapki, a także zjeść go samego.

Gruszki w occie

Przetwory z gruszkami są bardzo proste w wykonaniu. Kroimy je na połówki. Do wykonania możemy zmieszać ocet biały winny z czerwonym lub użyć tylko białego. Dajemy cukier. Szczyptę lub trochę więcej. Gruszki te są bez pasteryzacji, ze świetną słodko-octową zalewą. Dodajemy również goździki i cynamon, aby nasze dzieło było jeszcze lepsze w smaku i aromatyczne. Na pewno przyda nam się w zimie. Możemy jeść je na co dzień lub zostawić na specjalne okazje, na które świetne się nasze gruszki spiszą.

Tak jak wspominaliśmy we wstępie, wyżej wspomnianych warzyw i owoców nie trzeba przygotowywać samemu. Jeżeli nie lubimy tego robić, bądź nie mamy na to zbyt wiele czasu, to warto poszukać ich chociażby w Internecie. Na pewno znajdziemy tam kopalnie przetworów czy zdrowych soków i syropów szczelnie zamkniętych właśnie na sezon zimowy. Dzięki temu bez jakiegokolwiek nakładu sił możemy cieszyć się pysznym smakiem dodatków ze słoika.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Na co warto zwrócić uwagę wybierając naczepy wywrotki?
Na co warto zwrócić uwagę wybierając naczepy wywrotki?
W branży budowlanej i rolniczej często wykorzystuje się specjalistyczne naczepy wywrotki. Są to konstrukcje gwarantujące bezpieczny transport towarów, które dają […]
W jakim celu wykorzystuje się motoreduktory w przemyśle?
W jakim celu wykorzystuje się motoreduktory w przemyśle?
Jeśli mamy na myśli napęd, to jako jego część w pierwszej kolejności do głowy przyjdzie nam silnik, który wykorzystywany jest […]
Jak odpowiednio przygotować ogród na wiosnę?
Jak odpowiednio przygotować ogród na wiosnę?
Wiosna to czas, w którym można powoli rozpocząć prace w ogrodzie. Mimo, iż znajdujące się w nim rośliny są jeszcze […]
Ostatnie wpisy
Polecamy