Właściwości oleju rydzowego

Olej rydzowy, pomimo swojej nazwy, nie ma nic wspólnego z grzybami. Pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion lnianki siewnej. W staropolskiej kuchni stosowany był najczęściej jako dodatek do śledzi. Dziś wraca do codziennego użytku, lecz już nie tylko ze względu na walory smakowe (ma charakterystyczny, korzenny aromat oraz posmak gorczycy i cebuli) ale także właściwości zdrowotne i lecznicze.

Zalety oleju rydzowego

Olej rydzowy jest źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-6 i kwasów omega-3. Badania wykazały, że ich niedobory mogą powodować problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem, kłopoty ze wzrokiem czy nawet cukrzycę typu 2!

Olej rydzowy wpływa także na obniżenie poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego i serca. Dodatkowo łagodzi podrażnienia skóry, objawy atopowego zapalenia skóry, owrzodzenia.

Co jeszcze znajduje się w oleju rydzowym?

  • witamina A – działa korzystnie na kondycję skóry oraz wzroku
  • witamina B – oddziaływuje na układ nerwowy, wspomagając dobre samopoczucie
  • witamina E – służy układowi krążenia, zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, spowalnia starzenie skóry (nazywana jest witaminą młodości).

Przed zakupem warto sprawdzić upewnić się, w jakich warunkach produkowany aby jak najdłużej móc się cieszyć jego właściwościami. Najlepszy jest wtedy, gdy jest tłoczony na zimno w małych partiach, na zamówienie np. https://oleoteka.pl/sklep/1,olej-lniany. Należy pamiętać także o przechowywaniu w chłodnym miejscu oraz spożyciu oleju do 4 tygodni po otwarciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 3 =