Kofeina – właściwości, działanie, źródła

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy czy herbaty i traktuje ją jako codzienny rytuał. Czym jest kofeina i jak działa na organizm?

Właściwości kofeiny

Kofeina jest substancją chemiczną należącą do organicznych związków chemicznych z grupy alkaloidów. Jest to metyloksantyna nie tylko występująca naturalnie w roślinnych surowcach, lecz także wytwarzana na drodze syntezy. Trudno rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się gorzkim smakiem. Substancja ta zmniejsza uczucie zmęczenia i senności dzięki działaniu pobudzającym na ośrodkowy układ nerwowy. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii i powoduje poprawę koncentracji. Spożywane produkty z kofeiną wpływają także na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz przyspieszenie tętna, a także na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego. Nadmierne spożycie kofeiny może doprowadzić do problemów z zasypianiem, zbytniego pobudzenia i nerwowości, a także uczucia kołatania serca.

Źródła kofeiny

Kofeina występuje m.in. w ziarnach kawy, liściach herbaty, nasionach kakaowca i guarany, orzeszkach koli oraz w liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate). Jej zawartość w poszczególnych naparach może być zmienna i zależy od sposobu przyrządzania i czasu parzenia. Kawa rozpuszczalna zawiera jej mniej niż np. parzona w ekspresie ciśnieniowym. W przypadku herbaty zawartość kofeiny zależy od jej rodzaju. Największą ilość zawierają herbaty mocniej fermentowane – co oznacza, że więcej kofeiny ma herbata czarna niż zielona czy biała.

Ciekawą alternatywą dla kawy czy herbaty jest Mio Mio Mate. Jest to orzeźwiający i ekologiczny napój gazowany o różnych smakach – tj. klasycznym, lapacho i trawy cytrynowej, imbiru czy coli. Zawiera on kofeinę naturalnego pochodzenia, pozyskiwaną z ekstraktu z liści yerba mate. Napoje zawierające kofeinę są powszechnie znane. Umiarkowane ich spożywanie ma korzystny wpływ m.in. na funkcje poznawcze – tj. czas reakcji czy skupienie oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera, udaru czy demencji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wyposażenie, które zadowoli wszystkich miłośników herbaty
Wyposażenie, które zadowoli wszystkich miłośników herbaty
W czasie swojej przygody z herbatą możemy się spotkać z dużą ilością gadżetów, które wykorzystuje się podczas przygotowania tego specyfiku. […]
Jakich kabli i rodzajów podłączeń używa się do transmisji sygnału obrazu?
Jakich kabli i rodzajów podłączeń używa się do transmisji sygnału obrazu?
Na jakość obrazu wpływ ma przede wszystkim odpowiedni wybór kabli projekcyjnych. Wybierając kabel video do monitora, projektora lub telewizora, należy […]
Polowanie – co zrobić, aby nie dać się zauważyć zwierzynie
Polowanie – co zrobić, aby nie dać się zauważyć zwierzynie
Polowanie to proces długotrwały, a szansa na jego powodzenie zależy w głównej mierze od umiejętności sprawnego, ale jednocześnie cichego podążania […]
Ostatnie wpisy
Polecamy